Craiova meniu:

2009/2010 - Etapa 4

Campionat: Program | Clasament | Imagini | Evolutie tur | Evolutie retur | Cupa Romaniei | Tur: U Craiova-dinamo 0-0 | Gaz Metan-U Craiova 2-1 | U Craiova-Pandurii 2-0 | FC Brasov-U Craiova 2-0 | U Craiova-Gloria 5-1 | Poli Iasi-U Craiova 1-0 | U Craiova-Rapid 3-4 | Poli Tim-U Craiova 1-1 | U Craiova-Un.Alba 3-1 | Astra-U Craiova 3-1 | U Craiova-FC Vaslui 1-2 | Un.Urziceni-U Craiova 3-2 | Inter CdArges-U Craiova 0-1 | U Craiova-Ceahlaul 3-2 | CFR Cluj-U Craiova 2-0 | U Craiova-Steaua 1-2 | Otelul-U Craiova 1-0 | Retur: dinamo-U Craiova 2-1 | U Craiova-Gaz Metan 1-2 | Pandurii-U Craiova 0-0 | U Craiova-FC Brasov 3-0 | Gloria-U Craiova 2-1 | U Craiova-Poli Iasi 2-1 | Rapid-U Craiova 0-1 | U Craiova-Poli Tim 1-2 | Un.Alba-U Craiova 2-0 | U Craiova-Astra-U Craiova 1-0 | FC Vaslui-U Craiova 0-1 | U Craiova-Un.Urziceni 1-4 | U Craiova-Inter CdArges 1-3 | Ceahlaul-U Craiova 2-1 | U Craiova-CFR Cluj 2-3 | Steaua-U Craiova 2-0 | U Craiova-Otelul 3-0 |


FC BRASOV UNIVERSITATEA CRAIOVA
2 0Inapoi la realitate

Anul trecut, FC Brasov a dominat categoric Craiova, a inscris o data, a ratat o multime de ocazii, iar in ultimele minute Costea a egalat dupa o faza creata de Gangioveanu. In acest an, au fost "mici" schimbari: Brasovul a dominat iar categoric (asta a fost asemanarea), dar norocul nu a mai tinut cu Stiinta, iar Gangioveanu e acum la FC Vaslui, pentru ca patronul nostru e mititel in gandire si vrea prosti in jurul lui. (Gangioveanu a fost cedat pentru ca in iunie a preferat sa se gandeasca la viitor si sa isi dea bacalaureatul, refuzand sa mearga in cantonament cu echipa, in Austria.) 2-0 sec, dupa un meci slab, slab, tipic de prima liga romaneasca. Numai Tampa si lantul muntilor Postavarul au fost frumosi in spatele tribunei a doua brasovene!

Adrian


Caseta tehnica
FC Braşov - „U“ Craiova 2-0
Stadion: „Silviu Ploieşteanu“, spectatori: 4.000.
Au marcat: Diogo ‘30, Zaharia ‘62.
FC Braşov: Coman - Rui Duarte, Abrudan, Diogo, Ezequias - M. Roman, Ilyes, Măldărăşanu, C. Munteanu (‘84, I. Voicu) - S. Sburlea (‘46, Zaharia), Hadnagy (‘78, N. Grigore). Antrenor: Viorel Moldovan.
„U“ Craiova: S. Lung - Bărboianu, V. Găman (‘29, J. Nicolae), R. Barbu, Şoavă - Prepeliţă, Dilevski, D. Stoica, Rose (‘48, Wobay) - Dina (‘69, M. Costea), Baird. Antrenor: Daniel Mogoşanu.
Cartonaşe galbene: Rui Duarte, Ilyes, Hadnagy, Zaharia / V. Găman, Dilevski, Şoavă, J. Nicolae, Baird.
Au arbitrat: M. Avram - V. Marinescu, M. Orbuleţ.


Salvează-ne, Piţi!

Universitatea Craiova, cu Victor Piţurcă în tribună, n-a jucat nimic în meciul de la Braşov şi este clar că echipa are nevoie de un antrenor cu experienţă pentru a evita alte „accidente“.

Braşovul a început în forţă meciul cu Ştiinţa şi a reuşit să ajungă repede la poarta craioveană, Sabin Sburlea (‘2), Mihai Roman (‘5) şi Diogo (‘7) încercându-l pe Lung Jr. cu câteva execuţii periculoase. După primul sfert de oră, meciul s-a mai echilibrat, craiovenii ieşind din jumătatea proprie, dar fără să pună mari probleme adversarului. Gazdele au rămas în continuare periculoase pe fondul unor greşeli copilăreşti în apărarea olteană, care a fost făcut şah-mat în minutul 24, când ex-craioveanul Sburlea a pătruns pe partea stângă şi apoi a şutat plasat, dar Silviu Lung a intervenit salvator şi a respins în corner. La faza următoare, Vali Găman s-a accidentat, fiind înlocuit cu Jackie Nicolae, antrenorul Mogoşanu fiind nevoit să-l retragă pe veteranul Dorel Stoica în mijlocul defensivei. Apărarea craioveană a cedat în minutul 30, când centrarea lui M. Roman de pe partea stângă a depăşit mai mulţi fundaşi olteni şi a ajuns la D. Stoica, iar acesta, incomodat de un atacant braşovean, a respins greşit până la Diogo, care l-a învins pe Lung din marginea careului mic. Universitatea a avut câteva încercări timide de a se apropia de poarta lui Coman. Dorel Stoica şi Prepeliţă au găsit spaţiul porţii doar în urma unor lovituri libere anemice, iar în minutul 44 Dina a încercat să înscrie cu capul de la 16 metri.

Costea rămâne la Craiova

Şi în partea a doua a meciului FC Braşov a fost vioara întâi, dominând jocul. Hadnagy (‘54) a trimis în plasa laterală, iar în minutul 62 Zaharia, abia introdus pe teren, a ridicat scorul la 2-0, înscriind de lângă R. Barbu după o centrare de pe partea dreaptă. Putea fi 3-0 pentru stegari două minute mai târziu, dar Hadnagy, scăpat singur cu Lung, şi-a prelungit prea mult mingea, iar portarul craiovean a intervenit prompt. Până la final, meciul a curs fără probleme pentru gazde, care au reuşit să conserve avantajul de două goluri de pe tabela de marcaj. Universitatea şi-a dovedit încă o dată neputinţa în acest debut de campionat, nemulţumindu-l pe patronul Adrian Mititelu, care a declarat: „Mă aşteptam la altă abordare din partea echipei Universitatea, însă nu am avut vlagă, am făcut un meci prost. Este însă etapa a patra, a fost un accident. Trebuie să avem încredere în echipă“. Mititelu a dezvăluit că vineri seară urma să mai aibă o discuţie cu Victor Piţurcă, acesta fiind în tribună la Braşov, dar şi că Florin Costea va rămâne la Craiova. „Piţurcă a fost puţin dezamăgit după acest joc, însă nu cred că va conta rezultatul. Un antrenor care vrea performanţă se bagă la greu, nu la bine. În seara asta (vineri seară - n.r.) mai discutăm. În ceea ce-l priveşte pe Florin Costea, pot spune că acest jucător nu este o problemă pentru Universitatea. Costea este un angajat al meu şi totul va fi OK până la urmă. Florin Costea nu este transferabil în această vară, chiar dacă pot spune că Piţi nu se cramponează de un jucător. Florin face parte din planul nostru în acest sezon pentru a ne clasa în primele trei-patru echipe din campionat“, a precizat Mititelu.

Lucian Cazan

Amantele Braşovului de altădată

Katharina, săsoaica lui Vlad Ţepeş. Se spune că iubita din Braşov a lui Ţepeş era o săsoaică frumoasă cu ochi albaştri şi păr lung auriu, care locuia în casa de pe strada  Poarta Schei nr. 14. Fata a fost la un pas să fie omorâtă de  familiile negustorilor pe care domnitorul i-a tras în ţeapă în 1459. Nevestele acestora au atacat casa familiei Siegel, unde locuia Katharina. Au bătut-o, au pus-o la Stâlpul Infamiei şi i-au tăiat cozile. Ca s-o scape pe iubita sa, i-a eliberat pe ceilalţi negustori  ce ar fi trebuit să  fie ucişi. Legenda arată că în toamna anului 1462, rămas văduv, Vlad a avut chiar de gând să o ia de nevastă pe frumoasa Cetăţii, cu care avea deja trei copii.

Rareş, copil cu soţia unui curelar. Un alt domnitor ce aprecia frumuseţea săsoaicelor a fost Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare. Când era negustor prin Moldova, îşi comanda de la Braşov tot felul de  mărfuri. El a poposit , însă, prin Braşov,  nu doar  pentru  chestiuni negustoreşti, ci  şi pentru doamnele care îl găzduiau şi îi ţineau de urât. Cronicile vremii povestesc cã, în timp ce şi-a lăsat soţia în cetatea Ciceului, Petru Rareş a avut o relaţie cu nevasta unui curelar braşovean, căreia i-ar fi făcut un copil.

S-au ascuns la Braşov. Anton Pann, îndrăgitul autor al lucrărilor „Povestea vorbii“ şi „ Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea”, era în anul 1826 profesor la seminarul din Râmnicu Vâlcea. La mânăstirea Dintr-un Lemn, unde fusese trimis să  le dădea lecţii de muzică religioasă călugăriţelor, o cunoaşte pe Anica, de 16 ani, nepoata stareţei. Frumosul profesor de 32 de ani se îndrăgosteşte de tânără. Anton Pann o cere  în căsătorie, dar este refuzat. Cei doi fug peste munţi, la Braşov. Pentru a nu fi demascată, Anica s-a îmbrăcat în haine  bărbăteşti. Au locuit într-o chilie mică din curtea bisericii Sfântul Nicolae, din Scheii Braşovului. Relaţia lor s-a destrămat din cauza rudelor  femeii, care  au reuşit s-o convingă să se întoarcă la mănăstire. Mai târziu, familia i-a aranjat căsătoria cu un boier.

Triunghi conjugal. Poetul braşovean Ştefan Octavian Iosif a cunoscut-o pe studenta Natalia Negru în 1903, la Bilblioteca Fundaţiei Carol I, unde el era custode. La scurt timp s-au căsătorit şi au avut o fetiţă, Corina. Aceasta a murit  în timpul unui bombardament al unui Zepelin german, în septembrie 1916. Natalia l-a înşelat  pe Şt. O Iosif cu  cel mai bun prieten al său, poetul Dimitrie Anghel. Femeia s-a dovedit a fi fatală pentru amândoi. În 1913 a murit Iosif. Anghel  va muri de septicemie în 1914, în urma unei tentative nereuşite de sinucidere prin împuşcare. Înainte îşi împuşcase soţia într-o criză de gelozie. Natalia a supravieţuit şi a trăit  încă 50 de ani.

Blaga a fost un curtenitor. Scriitorul şi filozoful  Lucian Blaga a fost şi el atras de fetele din Braşov. În perioada 1906-1914 a studiat la Braşov, la liceul Andrei Şaguna, unde era profesor unchiul său, Iosif Blaga. Pe când era liceean, Blaga a  curtat câteva domnişoare. La o petrecere cu dans, în 1913,  a  cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu, cu care avea să se căsătorească mai târziu. Aceasta era   fiica lui Coriolan Brediceanu, jurist şi deputat în Dieta ungară. Dar, o  braşoveancă ce i-a pus  lui Blaga inima pe jar a fost Domniţa Gherghinescu- Vania, soţia prim-procurorului general din Braşov. Prin casa ei de pe strada Crişan 16 au trecut mulţi artişti şi scriitori. Căminul acesteia era un adevărat „salon” al vremii, pe aici trecând George Enescu, Tudor Arghezi, Corneliu Baba, Ionel Teodoreanu sau Vladimir Streinu. Blaga a întâlnit-o prin 1937, când poetul  trăia un impas psihologic în relaţia cu soţia. Domniţa i-a fost muză într-o etapă poetică fecundă, care a durat până prin 1945, când a apărut volumul Nebănuitele trepte. Se pare care că poezii ca Dumbrava roşie,  Cuvinte către fata necunoscută din poartă sau Domniţele  îi sunt închinate. Simona Cioculescu lasă să se înţeleagă într-o lucrare despre Domniţa că braşoveanca a reprezentat pentru Blaga  o muză, între cei doi fiind numai o iubire platonică sau, cel mult,  una discretă, întrucât cei doi nu erau lăsaţi niciodată de Cornelia să rămână singuri.

Şi Goga a iubit la Braşov. Înainte de a se căsători, Octavian Goga a avut şi el o aventură în Braşov, în  1900.  Aurelia Rusu  avea doar 18 ani şi era elevă la Seminarul Pedagogic din Blaj. Poetul a făcut o pasiune atât de puternică pentru Aurelia, încât s-a hotărât să se însoare cu ea. Din cartea „Veturia Goga –Privighetoarea lui Hitler ”, scrisă de strănepotul  lui Goga, Mircea Goga , aflăm că poetul a cunoscut-o pe “dăscăliţă”, la Tohanul Vechi,  la o nuntă, cînd au fost “domnişori de onoare”. Idila a durat 3 ani, timp în care între Goga şi Aurelia au fost schimbate 52 de scrisori. Între 1900-1901, Goga i-a dedicat în special poezii cu conţinut erotic. După căsătoria poetului cu Hortensia Cosma, în 1906, Aurelia Rusu s-a retras la o mănăstire, după care  s-a făcut învăţătoare.

Elena Cristian

Meditatii

Username:
Parola:
  Am citit si sunt de acord cu politica de confidentialitate a website-ului.

Creare cont nou - Trimitere parola
Comentarii - Utilizatori

© Universitatea Craiova

Dictionar   Meditatii     SEO Romania